[źródło zdjęcia: flickr]
Od lipca bieżącego roku zmieni się organ odpowiedzialny za kontrole sprzedaży konsumentom artykułów spożywczych. Dodatkowo, UOKiK uzyskuje nowe kompetencje umożliwiające mu publikacje danych nieuczciwych sprzedawców.
Z dniem 1 lipca 2020 roku wchodzi w życie ustawa z dnia 23 stycznia 2020 r. o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz niektórych innych ustaw. Nadzorem nad jakością handlową artykułów rolno-spożywczych zajmie się jedna inspekcja – Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, która przejmie zadania Inspekcji Handlowej w zakresie kontroli artykułów żywnościowych. Formalnie jednak proces ten zakończy się 8 lipca i od tego czasu można się spodziewać kontroli ze strony nowego podmiotu w branży sprzedaży detalicznej, czy też gastronomii.
Do tej pory nadzór nad obrotem detalicznym artykułami spożywczymi należał do kompetencji Inspekcji Handlowej. Obecnie całość tych zadań w zakresie nadzoru nad jakością handlową powierzona będzie jednemu wyspecjalizowanemu organowi urzędowej kontroli żywności na wszystkich etapach produkcji, przetwarzania i dystrybucji.
Zgodnie z zamiarem ustawodawcy, ma to umożliwić „szybsze reagowanie na pojawiające się na rynku nieprawidłowości, a w efekcie sprawniejsze eliminowanie produktów o jakości handlowej niezgodnej z przepisami. Taka reorganizacja zapewni też pełniejsze wykorzystanie potencjału połączonych służb kontrolnych oraz zaplecza laboratoryjnego, co powinno wpłynąć na poprawę bezpieczeństwa ekonomicznego konsumentów żywności.”
Po zmianach przepisów, Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych będzie kompetentna zarówno co do kontroli producentów, hurtowników, ale i od teraz również w sklepach, na targowiskach, w restauracjach czy w cateringu.
W nowym stanie prawnym Inspekcja Handlowa będzie kontrolowała jakość, bezpieczeństwo i oznakowanie produktów nieżywnościowych oraz usług. Również kontrola prawidłowego informowania konsumentów o cenach w sklepach będzie nadal leżała w jej gestii.
Prawodawca wprowadził przepisy intertemportalne mające ułatwić przejście kompetencji od jednego organu nadzoru do drugiego. Postępowania niezakończone decyzją ostateczną, prowadzone przez organy Inspekcji Handlowej, w zakresie spraw związanych z wykonywaniem zadań przejętych przez Inspekcję, prowadzą, z dniem wejścia w życie ustawy, organy Inspekcji, stosownie do swojej właściwości. Natomiast zaświadczenia i decyzje wydane przez Inspekcję Handlową w zakresie spraw związanych z wykonywaniem zadań przejętych przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych zachowują ważność na okres, na który zostały wydane albo wystawione.
Nowe uprawnienie uzyska Prezes UOKiK. Na mocy art. 11a ustawy o Inspekcji Handlowej, dodanym przepisami ustawy z 23 stycznia wchodzącymi w życie od 1 lipca br., może on, jak również wojewódzki inspektor handlowy, w zakresie zrealizowanej przez siebie kontroli podawać do publicznej wiadomości następujące informacje o wynikach kontroli Inspekcji:
- dane identyfikujące kontrolowany podmiot,
- dane identyfikujące podmiot odpowiedzialny za produkt poddany kontroli,
- dane identyfikujące produkt poddany kontroli,
- miejsce (adres) przeprowadzonej kontroli,
- ustalenia kontroli,
- wykorzystanie ustaleń kontroli
Ujawnienie powyższych informacji następuje z pominięciem informacji stanowiących tajemnicę przedsiębiorstwa i innych informacji podlegających ochronie na podstawie odrębnych przepisów. Następować będzie ono odpowiednio na stronie internetowej Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów albo na stronach internetowych wojewódzkich inspektoratów. Publikacji będą podlegać informacje zawarte w prawomocnych decyzjach wydanych w toku danej kontroli.
Najnowsze komentarze